Mabrouk_recept_Gehaktballetjes-met-kaneel
GERECHT VOOR 4 PERSONEN • BEREIDINGSTIJD ± ?? MINUTEN

Boodschappenlijstje

  1. 800 g lamsgehakt of rundergehakt 6 eieren
  2. 1 ui, fijngesneden
  3. 125 g paneermeel
  4. 1 theelepel gemalen kaneel
  5. handvol verse koriander en wat extra voor de garnering, fijngehakt
  6. handvol verse platte peterselie, fijngehakt 2 eetlepels roomboter
  7. 2 eetlepels Mabrouk olijfolie
  8. 6 vleestomaten, in kleine stukjes (of 2 blikjes tomaten in blokjes)
  9. 1 eetlepel Ras el Hanout
  10. zout en peper

Bereiding:

Breek een ei stuk in een grote kom. Doe er het gehakt, de ui, het paneermeel, de kaneel, 4 gram zeezout, de fijngehakte koriander en de fijngehakte peterselie bij. Zorg dat je een beetje koriander overhoudt voor de garnering. Meng alles met een vork door elkaar. Zorg ervoor dat het gehakt koud
blijft, liefst onder de 15°C. Anders loopt
het vet er tijdens het bakken uit en dan worden ze droog.

Rol balletjes van het gekruide gehakt. Leg de balletjes op een bord. Zet het bord in de koelkast totdat je de balletjes gaat bakken.

Smelt de boter in een braadpan en doe de Mabrouk olijfolie erbij. Bak hierin de gehakt- balletjes een paar minuten op matig hoog vuur totdat de balletjes aan de buitenkant gebruind zijn. Keer ze regelmatig. De binnen- kant zal nog niet gaar zijn. Dat is niet erg, dat gebeurt wel in de saus.

Schep de gehaktballetjes uit de pan en hou ze apart. Verwarm in een tajine het overgebleven braadvet (of gebruik dezelfde braadpan). Voeg de tomaten- blokjes en Ras el Hanout toe en schep dit door elkaar. Doe de gehaktballetjes erbij en bestrooi met zout en peper. Roerbak de gehaktballetjes en saus 3 minuten op een matig vuur. Zet het vuur dan laag en laat alles 10 tot 15 minuten doorgaren.

Breek één voor één de vier eieren tussen de gehaktballetjes. Doe de deksel op de tajine (op laag vuur) en laat de eieren in 5 minuten zachtjes stollen. Strooi de rest van de fijngehakte koriander over de schotel en serveer meteen.

TIP!
Lekker met Marokkaans brood, waarmee je in de saus en de eieren kunt dopen.