Boodschappenlijstje
1,5 kg kip 1,25 dl charmoulamarinade 4 eetlepels arachideolie 1⁄2 theelepel zout 1⁄2 theelepel saffraandraadjes 1⁄2 theelepel versgemalen zwarte peper 1⁄2 theelepel gemalen komijn 1⁄2 theelepel gemberpoeder 1 kaneelstokje 4 tenen knoflook, geperst 2 uien, gehalveerd en in dunne plakken 1 tomaat, ontveld, zonder pitjes, gehakt handvol bladpeterselie, gehakt handvol koriander, gehakt 2 grote aardappelen, in parten gesneden 5 dl water 150 g groene olijven, zonder pit 1 ingemaakte citroen, in 6 parten gesneden korianderblad, als garnering.
*Charmoulamarinade Voor ongeveer 7,5 dl: 1 theelepel verkruimelde
gedroogde chilipepertjes
1 eetlepel zoete paprikapoeder
1 theelepel verse gemberwortel, fijgehakt 1⁄2theelepel saffraandraadjes
2 uien, in kleine blokjes gesneden
2 laurierblaadjes
1 eetlepel gemalen komijn
2 tenen knoflook, fijgehakt
handvol bladpeterselie, gehakt
handvol verse koriander, gehakt
1⁄2 ingemaakte citroen, in dunne plakken 1,25 dl olijfolie
sap van een halve citroen
Bereiding:
Was de kip, dep hem droog en snij hem in vieren. Wrijf hem aan alle kanten in met charmoulamarinade* en leg hem een nacht in de koelkast.
Verhit de arachideolie in een grote pan met dikke bodem of in een vuurvaste aardewerken pan en bak de stukken kip bruin.
Voeg zout, saffraan, peper, komijn, gember- poeder, kaneelstokje, knoflook en ui toe en laat ze 10 minuten mee bakken. Draai de stukken kip af en toe om.
Voeg tomaat, peterselie, koriander, aard- appelen en water toe. Laat dit aan de kook komen, zet het vuur laag en laat de kip met het deksel op de pan 45 minuten stoven. Schep de stukken kip als ze gaar zijn uit de pan en leg ze in een tajine of schaal.
Laat het kookvocht 5 minuten inkoken. Voeg er dan de olijven en ingemaakte citroen aan toe. Leg voor het serveren de aardappelen om de kip heen, giet de saus erover en garneer het gerecht met verse koriander.
Voor de charmoulamarinade: Meng alle ingrediënten goed en laat het mengsel voor gebruik een half uur staan. De charmoula kan in de koelkast maximaal 7 dagen bewaard worden.
TIP! Lekker met couscous.