Boodschappenlijstje
-
6 stuks kipkarbonaadjes zonder vel en vetvrij
-
3 tot 4 aardappels
-
1 grote winterpeen
-
2 grote uien
-
1 citroen, ingemaakt
-
mespuntje kaneelpoeder
-
1 theelepel ras el hanout
-
1 theelepel peper
-
zout
-
2 of 3 eetlepels Mabrouk olijfolie
-
olijven
-
een kwart bosje peterselie
-
een kwart bosje koriander
-
water
Voor de zoete pruimen:
-
500 gram ontpitte gedroogde pruimen
-
3 eetlepels suiker
-
1 theelepel kaneelpoeder
-
1 dl water
-
1 eetlepel sesamzaadjes
-
1 kommetje witte amandelen
Bereiding:
Tajine of braadpan
Maak de kip schoon van vel en vet. Schil de aardappelen en snij deze in dunne schijfjes. Doe dit ook met de winterpeen of wortel snij deze ook in ronde schijfjes. Snij de ui in ringen en door de helft. Snij ook de citroen in ronde schijfjes en leg alles bij de hand.
Meng in een kom het kaneelpoeder, de ras el hanout, de peper en een snufje zout.giet vervolgens de olijfolie in de tajine totdat de bodem bedekt is. Leg de kipkarbonaadjes in de tajine en strooi hier de helft van het kruidenmengel overheen. Schroei de kipkarbonaadjes goed dicht.
Leg de gesneden uien op de kipkarbo-naadjes en strooi de rest van het kruidenmengsel hierover heen. Doe de schijfjes wortel en aardappel ook in de tajine, schenk er wat water overheen en sluit de tajine.
Laat het geheel op een laag vuur ongeveer 1 uur koken. Wanneer het water intussen verdampt, schenk er dan een beetje water bij. Voeg in de laatste 10 minuten de olijven en de schijfjes citroen toe.
Snij de peterselie en koriander fijn en garneer het gerecht hiermee.
Bereid in de tussentijd de zoete pruimen. Breng hiervoor een pannetje met water aan de kook, en kook hierin de pruimen in ongeveer 10 minuten. Voeg daarna de suiker en het kaneel toe en laat dit samen doorkoken tot een dikke stroperige saus.
Rooster de sesamzaadjes droog in een koekenpan en bak daarna de amandelen bruin in wat hete olie.
Als de kipkarbonaadjes in de tajine gaar zijn, schep je de pruimen eroverheen en deze bestrooi je met de amandelen en sesamzaadjes en twee eetlepels van de stroperige saus.