MABROUK_Flespompoen yoghurtsaus

Boodschappenlijstje

 1. 1 grote flespompoen

 2. 4 eetlepels Mabrouk olijfolie

 3. 1 eetlepel pompoenpitten

 4. 1 eetlepel zonnebloempitten

 5. 1 eetlepel zwart sesamzaad

 6. 1 theelepel nigellazaad

 7. 10 g geschaafde amandelen

 8. 10 g basilicumblaadjes

 9. grof zeezout en zwarte peper

 10. Voor de yoghurtsaus:

 11. 1 middelgrote aubergine

 12. 150 g griekse yoghurt, op kamertemperatuur

 13. 2 eetlepels Mabrouk olijfolie

 14. 1½ eetlepel granaatappelmelasse

 15. 3 eetlepel citroensap

 16. 1 eetlepel grof gesneden bladpeterselie

 17. 1 teen knoflook, fijngehakt

 18. zout en peper

Bereiding:

 

Verhit de oven tot 220 ºc.

Snij van beide uiteinden van de pompoen een schijfje af en snij de pompoen over de lengte doormidden. Verwijder de pitten met een lepel of een mesje. Snij elke helft in 2 tot 3 cm dikke parten. Schik ze in een braadslee en zet ze zo mogelijk rechtop met de schil aan de onderkant. Bestrijk het vruchtvlees met de helft van de Mabrouk olijfolie en bestrooi het ruim met zout en peper. Zet de braadslee 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de parten gaar en licht gekleurd zijn. Laat ze afkoelen.

Zet de oven op 180 ºc. Strooi de pitten en zaden op een bakplaat en rooster ze in 8 à 10 minuten tot ze lichtbruin zijn.
Laat ze afkoelen.

Leg de aubergine voor de saus in een gasvlam op het fornuis (dek het fornuis af met aluminiumfolie). Blaker de aubergines rondom in 12 à 15 minuten tot de schil droogt, openbarst en een rokerig aroma vrijkomt. Keer de aubergines af en toe met een tang. Neem hem van de gasvlam en laat hem iets afkoelen.

Snij de aubergine over de lengte diep in. Schep met een lepel het vruchtvlees eruit en zorg dat er geen verbrande schil meekomt. Laat het vruchtvlees 10 minuten in een zeef afkoelen, leg het op een snijplank en hak het grof.

Vermeng in een kom het auberginevruchtvlees met de griekse yoghurt, Mabrouk olijfolie, granaatappelmelasse, citroensap, de grofgesneden peterselie en fijngehakte knoflook. Breng op smaak met zout en peper.

Stapel de parten pompoen op een serveerschaal op elkaar. Sprenkel de overgebleven Mabrouk olijfolie erover, strooi de zaden en pitten erover en garner met basilicum. Serveer de saus apart erbij.